donderdag 2 mei 2013

Als Metselaar weet je hoe je kind en natuur bij elkaar kunt brengen

In mijn introductieblog vertelde ik het al. Ik ben jaren educatief medewerker geweest op kinderboerderij annex milieu educatief centrum. Als er iemand is die weet hoe je kinderen en natuur bij elkaar kunt brengen, dan ben ik dat wel. Vandaar dat ik me sinds kort heb aangesloten bij een speciaal netwerk: Groen Cement.

Stichting Groen Cement heeft het doel iedereen die zich met de relatie kind & natuur bezig houdt met elkaar te verbinden. Zij slaan een brug tussen professionals in de kinderopvang en professionals op het gebied van natuur en milieu.  Zij worden Metselaars genoemd. Dit sprak mij natuurlijk aan met mijn passie voor kinderen en voor natuur. Ik heb vaker geprobeerd om binnen de stichting waar ik werkzaam ben de boel wat groener te krijgen. Veel van mijn collega-pm’ers zijn toch niet zo handig om kinderen en natuur bij elkaar te krijgen en komen niet verder dan bijvoorbeeld tuinkers laten groeien. Maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden! Door mijn vrijwilligerswerk kan ik uit zoveel activiteiten putten. En omdat ik zelf beroepshalve met kinderen werk, kan ik het voor zowel de pedagogisch medewerker als voor de kinderen duidelijk uitleggen.

Maar hoe werkt dat Metselaar zijn dan? 

Als Groen Cement activiteiten gaat organiseren of vragen krijgt voor hulp of advies vanuit kinderopvangorganisaties, dan putten ze uit het aanbod van metselaars. Als groene metselaar kan ik met mijn kwaliteiten een steentje bijdragen  (of metselen) door tekstueel bezig te zijn (redigeren, opmaak, schrijven), kinderworkshops geven op scholen en kindercentra of lesbrieven te ontwikkelen. Daarbij weet ik vaak waar ik ergens bepaalde materialen of informatie over een groen onderwerp kan vinden of aan wie ik het kan vragen in mijn netwerk. Kortom: ik ben een groen cement-duizendpoot.

Groen Cement heeft 2014 uitgeroepen tot het ‘groene’ jaar voor de kinderopvang. Dit betekent dat zij zich op verschillende manieren gaan inzetten om de  natuur dichter bij de kinderen in de kinderopvang brengen. Het vakblad Kinderopvang zal in verschillende artikelen aandacht schenken aan ‘groene’ activiteiten. Dit initiatief is met name bedoelt om managers en pedagogisch medewerkers te inspireren. Groen Cement wil graag informatie geven over ‘groene’ projecten of activiteiten met natuur die pedagogisch medewerkers kunnen gebruiken in hun dagelijkse praktijk. En daar metsel ik graag aan mee!

Over Judith: Getrouwd, mama van Rembrandt (2010), pedagogisch medewerker op een BSO, kindvriendelijk, educatief, groen, duurzaam, inventief, biologisch, vegetarisch, creatief, diervriendelijk, linkshandig, Londonfan en soms een chaoot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten