woensdag 15 mei 2013

Facebook pagina of groep, wat zijn de verschillen?

Deze week hebben we een poll op Facebook waarin we kinderopvangorganisaties vragen op welke manier zij met Facebook communiceren met hun klanten en hoe ze dan omgaan met privacy. Langzaam druppelen de antwoorden binnen en ook in de verschillende groepen op LinkedIn komt er een mooie discussie op gang.
Facebook
Facebook en privacy zijn twee zaken die haaks tegenover elkaar staan. Facebook pagina’s zijn ontwikkeld om een zo groot mogelijk bereik te krijgen, een prachtig middel om aan de buitenwereld te laten zien waar je als organisatie mee bezig bent.
Maar hoe zit het dan met privacy? Mag je zomaar foto’s en filmpjes van kinderen plaatsen? Nee, dit mag niet. Hiervoor heb je expliciet toestemming nodig van de ouders. Facebook is een medium dat iets anders werkt dan een gewone internetsite. Via Facebook kan een foto viraal gaan en de vraag is of ouders hierop zitten te wachten.
Veel kinderopvang organisaties kiezen er dan ook voor om een groep te maken op Facebook om zo aan de ouders te laten zien wat ze gedurende een dag doen.
Hieronder vind je de verschillen tussen pagina's en groepen uit de helpfiles van Facebook.


Pagina's

• Privacy: paginagegevens en -berichten zijn openbaar en over het algemeen voor iedereen op Facebook beschikbaar.
• Doelgroep: iedereen kan een pagina leuk vinden om een connectie met de pagina te maken en updates in het nieuwsoverzicht te ontvangen. Er geldt geen limiet voor het aantal personen dat een pagina leuk kan vinden.
• Communicatie: paginabeheerders kunnen berichten delen onder de naam van de pagina. Paginaberichten worden weergegeven in de overzichten van personen die de pagina leuk vinden en hun vrienden. Daarnaast kunnen paginabeheerders aangepaste apps voor hun pagina's maken en de paginastatistieken bekijken om de groei en activiteiten van de pagina te volgen.


Groepen

• Privacy: naast de instelling Openbaar zijn er meer privacy instellingen beschikbaar voor groepen. In besloten en gesloten groepen zijn berichten alleen zichtbaar voor de groepsleden.
• Doelgroep: groepsleden moeten worden goedgekeurd of toegevoegd door andere leden. Wanneer een bepaald aantal leden voor de groep is bereikt, worden bepaalde functies beperkt. Het nuttigst zijn groepen met een beperkt aantal personen dat je kent.
• Communicatie: de leden van groepen ontvangen standaard meldingen wanneer een lid een bericht in de groep plaatst. Groepsleden kunnen deelnemen aan chats, foto's uploaden naar gedeelde albums, samenwerken aan groepsdocumenten en alle bevriende leden uitnodigen voorgroepsevenementen.
Er zijn drie privacy opties voor groepen: Open, Besloten en Geheim. De onderstaande tabel geeft aan wie lid kan worden van deze groepen en wat mensen over de groepen kunnen zien. 
Openen
Besloten
Geheim
Wie kan lid worden?
Iedereen kan lid worden of worden toegevoegd door een lid
Iedereen kan vragen om lid te worden of om te worden toegevoegd
Iedereen, maar ze moeten worden toegevoegd
Wie kan de groepsnaam en de leden van die groep zien?
Iedereen
Iedereen
Alleen leden
Wie kan de berichten in de groep zien?
Iedereen
Alleen leden
Alleen leden
Wie kan de groep vinden met een zoekopdracht?
Iedereen
Iedereen
Alleen leden
Wie kan verslagen over de groep zien op Facebook (zoals in het nieuwsoverzicht en in zoekopdrachten)?
Iedereen
Iedereen
Alleen leden

Een besloten of gesloten groep lijkt een prima optie om te communiceren met een groep ouders. Maar ook vanuit een besloten of gesloten groep kunnen leden eenvoudig foto’s en filmpjes delen op hun eigen tijdlijn.
Bedenk dus goed wat je met Facebook wil bereiken voor je begint. En  mocht je echt in een veilige omgeving willen communiceren met ouders, maak een profiel aan op Quebble of neem contact met ons op.
Door: Wanda Catsman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten