donderdag 22 augustus 2013

Natuurbeleving met kinderen, makkelijker dan je denkt!

Veel ouders huiveren bij het “natuur”lijk deel van de opvoeding. Natuur:  dat is moeilijk, weersafhankelijk en je wordt er vies van. Maar dat is helemaal niet waar. Natuur is alles om je heen: de boom in de straat, de mier op de grond, de hommel op een bloempje, de appel in je handen. Je hoeft niet perse de bossen in om je kinderen in contact te brengen in de natuur. Daarom in deze blog wat tips om kind en natuur bij elkaar te brengen op een gemakkelijke manier.

Word lid van OERRR

Natuurmonumenten heeft het ouders wel heel makkelijk gemaakt om kind en natuur bij elkaar te brengen. Zij hebben namelijk OERRR bedacht. Met OERRR biedt Natuurmonumenten kinderen onder andere de ruimte om buiten te spelen, de fantasie te prikkelen en in contact te komen met dieren en planten. Dit doen ze door per kwartaal een aantal OERRR-doekaarten samen te stellen met daarop allerlei leuke (en makkelijke!) opdrachten die je in de nabije natuur kunt doen. En het mooiste van alles is: het is gratis! Het enige wat je hoeft te doen is je kind aanmelden bij Natuurmonumenten en je ontvangt ieder seizoen  een setje natuuropdrachtjes. Je hoeft niet eens lid te worden van Natuurmonumenten. Op de site van Natuurmonumenten vind je sowieso nog meer leuke natuurtips om met kinderen te doen.

Werk met zoekkaarten

Zeker nu er weer van die zwart/gele/bruine vliegdingen rond zoemen is het heel belangrijk om hier met kinderen eens naar te kijken. Vaak roepen kinderen meteen angstig “wesp” of “bij” en maken er grote gebaren bij. Probeer als ouder rustig te blijven en samen met je kind en een zoekkaart het dier te determineren.  Door er een spelletje van te maken, leren kinderen er op een andere manier naar te kijken, verschillen te zoeken en waardering te krijgen. Natuurlijk helpt het enorm als je als ouder wat (positiefs) kunt vertellen over het diertje. Zo zal een bij (bijna) nooit steken omdat anders zijn ingewanden er mee uitgetrokken worden wanneer hij weer wegvliegt en is een hommel eigenlijk een ongelooflijke goedzak die geen vlieg kwaad zal doen.

Zoekkaarten zijn te bestellen bij onder andere Stichting Veldwerk Nederland en Natuurmonumenten heeft zelfs een boekje vol met verschillende zoekkaarten.  Maar op internet kun je er ook al veel vinden. Zo kun je niet alleen dieren determineren, maar ook vruchten van bomen, waterplanten, paddenstoelen en nog veel meer. Zelf heb ik op de achterdeur een zoekkaart van hommels geplakt zodat we meteen kunnen kijken welke hommels onze vlinderstruik bezoeken.

Bezoek open dagen 

Ook heel leuk is het om met kinderen open dagen te bezoeken van boerderijen, kwekers, veehouderijen, boomgaarden of andere natuurgerelateerde bedrijven. Niet direct IN de natuur, maar het heeft er wel degelijk mee te maken. Zo heb je landelijk de Campina Boerderijdagen om te zien waar melk toch ook al weer vandaan komt en Lekker naar de Boer voor veehouderijen, groenten- en fruitkwekers. Maar er zijn ook een heleboel regionale of lokale open dagen. Hou daarom ook lokale media in de gaten voor aankondigingen. Tijdens zo’n dag is er van alles te zien en kinderen kunnen al hun vragen stellen aan de experts. De meeste open dagen beginnen vanaf juni.

Met deze tips kun je de rest van de zomer goed doorkomen. Het belangrijkste is om kinderen te laten verwonderen. Laat ze al hun zintuigen gebruiken. Het geeft niets als ze vies worden, ook dat hoort erbij. Zo wordt je kind één met de natuur. Veel plezier!

Heb jij nog leuke tips om met kinderen de natuur in te gaan, deel ze op onze Facebookpagina.

Over Judith: Getrouwd, mama van Rembrandt (2010), pedagogisch medewerker op een BSO, kindvriendelijk, educatief, groen, duurzaam, inventief, biologisch, vegetarisch, creatief, diervriendelijk, linkshandig, Londonfan en soms een chaoot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten