maandag 9 september 2013

De scholen zijn weer begonnen!

Na zes weken vakantie zijn vorige week de scholen weer begonnen, er komt weer ritme in ons gezinsleven! Op 1 juli zijn wij verhuisd vanuit Zeeland naar de provincie Utrecht. Dit betekende voor mijn zoontje dat zijn vakantie drie weken werd uitgesteld. In Zeeland begonnen de vakanties vroeg en in Utrecht laat. Dit gaf hem nog mooi de tijd om drie weken te kunnen wennen op zijn nieuwe school. Hij maakte al de eerste vriendjes en kreeg vertrouwen dat ook deze school heel leuk is.
Een nieuwe school uitzoeken is nog best een dingetje. Waar moet je allemaal op letten? Zien we niks over het hoofd? Gaat hij het hier echt naar zijn zin hebben? Kunnen ze waarmaken wat er in de schoolgids staat? Want eerlijk is eerlijk, alle schoolgidsen zien er prima uit en ze beloven allemaal het beste onderwijs voor je kind. Nou denk ik niet dat er nog echt slecht onderwijs is in Nederland, maar toch.

De scholen zijn weer begonnen
Wij besloten om bij drie scholen een kijkje te gaan nemen zodat we even sfeer konden proeven. Na deze bezoeken was het eigenlijk al meteen duidelijk welke school het moest gaan worden. De ontspannen sfeer, het welkome ontvangst en de duidelijke visie spraken ons enorm aan.
Zo’n nieuwe school brengt ook voor een moeder een hoop onzekerheden mee. Je kent de weg nog niet, weet niet hoe dingen precies werken en waar je wanneer moet zijn. Gelukkig is er dan weer die schoolgids!
Toen ik afgelopen zondag, de dag voor de school weer begon, de nieuwe schoolgids wilde raadplegen op de website bleek deze er nog niet op te staan. Oh jee, hoe weet ik nu wanneer mijn zoontje moet gymmen? Ik ging er maar vanuit dat het hetzelfde zou zijn als vorig jaar en gaf mijn zoontje dus geen gymkleding mee.
De volgende dag maar meteen een mail gestuurd en direct ontving ik een antwoord van de directeur met het gymrooster. Hij had vandaag gym… de schoolgids zou deze week online komen, maandelijks krijgen we per mail een nieuwsbrief en als er strookjes ingevuld moeten worden krijgt zoonlief dat mee.

Ouderbetrokkenheid

In dat opzicht verschillen scholen dus niet zoveel. Ouderbetrokkenheid 2.0 noemt Peter de Vries van het CPB dat. De school zend informatie en ouders kunnen informatie terugzenden. Hierbij hoeft geen werkelijk contact te zijn, het is tweezijdig zenden.
Eigenlijk zou ik naar Ouderbetrokkenheid 3.0 willen gaan. Zoals Peter de Vries dit beschrijft in zijn gratis e-boekOuderbetrokkenheid 3.0
“De school en de ouders delen en zoeken samen naar nieuwe informatie met een voor beide partijen helder doel: de ontwikkeling van het kind, de leerling”
Hoe mooi is het als je als ouder gaat samenwerken met de school om de ontwikkeling van het kind naar een hoger niveau te tillen. Gelijkwaardig aan elkaar, met respect samenwerken met hetzelfde doel voor ogen.
Komende week mag ik tijdens het Nationaal Congres Ouderbetrokkenheid schoolbestuurders en ouders gaan vertellen hoe Quebble een bijdrage kan leveren aan Ouderbetrokkenheid 3.0. Daarna moet ik misschien maar eens een afspraak maken met de directeur van de school van mijn zoontje. Ik weet zeker dat ook hij hier enthousiast van gaat worden. Het formuliertje om hulpouder te worden is in ieder geval vast ingevuld en ingeleverd.
Door: Wanda Catsman | Community manager Quebble.com en moeder van Tom (10 jaar)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten