dinsdag 19 november 2013

Kleine meisjes worden groot en gaan naar school

Officieel ben ik geen tante, mijn zus heeft namelijk geen kinderen, maar onofficieel ben ik de trotse tante van Fienne. De dochter van mijn goede vriendin en collega. Iemand van wie ik oprecht blij wordt, hoe moe of chagrijnig ik ook ben. Alle fases van haar, nog korte, leventje heb ik van dichtbij mogen meemaken, en wat is het snel gegaan!

Fienne wordt volgende week alweer 4 jaar.
Als je 4 bent, mag je naar school! Dus Fienne begint komende week op haar basisschool bij haar om de hoek. Zoals haar moeder zegt, ze is er echt aan toe.

Zelf heb ik nooit een kleuterklas les gegeven, los van een paar korte stages op de PABO. Ik ben dus ook niet erg goed op de hoogte van wat er in kleuterklassen wordt onderwezen en wat kleuters allemaal dienen te kunnen. Als Daltoncoördinator in opleiding kom ik de laatste tijd regelmatig in de kleuterbouw. Iedere keer als ik daar ben, verbaas ik mij over wat kleuters allemaal al weten en kunnen!

Als ik naar mijn nichtje kijk, zie ik dat zij al echt kleutergedrag vertoont. Uiteraard is de vraag waarom (dan)? een veelvoorkomende. Een vraag die je soms zelf echt aan het denken zet.
4 jaar is mijns inziens ook een leeftijd dat kinderen álles onthouden wat ze te horen krijgen. Iets waar wij als volwassenen nog iets van kunnen leren; Met Sint Maarten had Fienne, bij haar opa en oma en in de buurt, flink gezongen en zo behoorlijk wat snoep opgehaald. Al het snoep was keurig in een groot blik gestopt waar zij trots naar keek en de snoepjes uitstalde om het te laten zien aan haar tante. Fienne werd beloofd dat zij na de judoles één snoepje mocht hebben. Zorgvuldig ging zij te werk om hét snoepje van de dag uit te kiezen. Dit ritueel duurde, ongelogen, 15 minuten. Na de judoles was het eerste wat ze vroeg, in de kleedkamer; “Mag ik nu mijn snoepje?” Ik was het glad vergeten.

Omdat op deze leeftijd de vraag waarom (dan)? zo vaak wordt gesteld én kinderen zoveel onthouden, ben ik ervan overtuigd geraakt dat kleuters heel veel te leren valt. Spelenderwijs, met passie en inlevingsgevoel.

Wellicht krijg ik zelf nog eens een kleuterklas en kan ik de ervaringen die Fienne binnenkort opdoet, en wat ik zie bij onze kleuters, daar goed bij gebruiken.

Over Susanne: 32 jaar, leerkracht groep 6 op de Dorus Rijkersschool in Amsterdam, woonachtig in deze prachtige stad, speelt gitaar, maakt graag foto’s, bezoekt concertjes in Paradiso en is graag met vrienden samen voor een wijntje en een goed gesprek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten