donderdag 30 mei 2013

Spelen met modder tijdens de Eerste Nationale Modderdag op 28 juni 2013

Het is bijna zo ver: de allereerste ModderDag in Nederland. In verschillende landen is het al een bekend fenomeen, maar vanaf 2013 organiseert Veldwerk  de Nederlandse ModderDag. Met ModderDag wil Veldwerk Nederland kinderen weer echt in contact brengen met de natuur. Wat is er nu mooier om, van top tot teen, vies te mogen worden? Te ervaren hoe het is om languit in de modder te vallen en er als een dier in rond te rollen of er glibberend in te worstelen? Ik heb er in ieder geval al heel veel zin in!

Toen ik van het idee van een Nederlandse Modderdag hoorde via de nieuwsbrief van Kinderopvang ben ik meteen gaan surfen op internet.  Ik was gelijk enthousiast hierover. Mijn leidinggevende blijkbaar ook want zij stuurde de nieuwsbrief over de aankondiging van ModderDag door naar alle collega’s. Dan gaan we er ook maar meteen werk van maken!

Aangezien wij thematisch werken in periodes van 6 weken (of de periode tussen twee vakanties in) zijn we vorige week begonnen met het thema water.  In deze weken gaan we waterproefjes doen, waterspelletjes, slootdiertjes vangen, knutselen in het thema water enzovoorts. En in de laatste week (voor ons in het zuiden ook de laatste week voor de grote vakantie) gaan we kliederen met water.  En wat krijg je als met water kliedert in het zand? Juist, modder! Daarom sluiten we het schooljaar op de BSO af met de Nationale Modderdag.  Alle kinderen die op de BSO zitten mogen die dag komen modderen. Een beter begin van de vakantie kun je haast niet bedenken.

Eigenlijk is het ontzettend makkelijk om zelf ook een Modderdag te organiseren. Het minste wat je nodig hebt is zand en water.  Je kunt het op elk plein, grasveld, in elke zandbak en op iedere natuurspeelplaats organiseren.

Onze BSO wijkt bijvoorbeeld uit naar de zandbak van school omdat we die zelf niet hebben. Veel praktischer dan teiltjes met speelzand en een emmertje water.  Ik hoef nu alleen maar een tuinslang aan te sluiten op het buitenkraantje van school en we hebben instant-modder. Misschien ga ik het nog uitbreiden met een modderglijbaan, modderpad of –hindernisbaan.

Op de website van ModderDag kun je een modderdagwijzer downloaden waarin je allerlei organisatietips, en spelletjes met modder vindt. Zo heb ik al helemaal zin in het moddergrabbelen  voor de jongsten en moddertouwtrekken voor de oudsten! En via Pinterest kwam ik nog een ander leuk spel tegen: Iedere keer als je met een dobbelsteen “6” gooit moet je hard in een bak met natte modder slaan.  Of verven met modder… help, ik denk dat we aan één Modderdag niet genoeg hebben!

Ouders zijn al op de hoogte gebracht dat de kinderen schone kleren mee moeten nemen die dag. En ik denk dat ik die dag maar wat extra handdoeken van thuis meeneem.

Doen jullie ook mee aan de ModderDag? Deel je tips en activiteiten op onze Facebook pagina en inspireer anderen.

Over Judith: Getrouwd, mama van Rembrandt (2010), pedagogisch medewerker op een BSO, kindvriendelijk, educatief, groen, duurzaam, inventief, biologisch, vegetarisch, creatief, diervriendelijk, linkshandig, Londonfan en soms een chaoot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten