vrijdag 8 november 2013

Werken met kinderen is een goede afleiding

Dit schooljaar heb ik ontdekt dat werken met kinderen een enorm goede afleiding is.
Uiteraard wist ik dat wel, je hoort het veel mensen zeggen, maar deze week heb ik het zelf ervaren.
Wanneer er iets in je privéleven aan de hand is, waar je gedachten steeds naar toe gaan, is het lastig om de focus te leggen op je werk.
Het werken met kinderen maakt het een stuk makkelijker om de focus op hen te leggen.
Deze week waren mijn gedachten bij mijn goede vriendin, die ook werkzaam is in het onderwijs.
Zij moest deze week afscheid nemen van haar moeder. Veel te jong uit haar leven weggenomen.
Dat het leven oneerlijk is, is mij al een aantal jaren duidelijk.

Tijdens mijn opleiding tot Dalton coördinator heb ik geleerd dat je iedere dag een keuze kunt maken;
je kunt of in de emotie gaan zitten óf je kunt doen waarvoor je gestudeerd hebt, waar je je geld mee verdient en vooral waar je passie ligt; er volledig zijn voor de leerlingen.
Nadat ik vanmorgen met een aantal collega’s in de tuin mijn emoties heb kunnen delen, wat een heel prettig gevoel geeft, heb ik in mezelf de woorden uitgesproken; “Kom op juf, de kinderen weten niets van wat er aan de hand is, laat dit ook niet merken en ga vol gas aan de bak!”
Zo gezegd zo gedaan.

Het lijkt alsof het lesgeven veel intenser is en ook beter gaat (zo voelt het althans), wanneer ik mij dus nog meer bewust ben van mijn rol als leerkracht.
Iedere seconde van de lestijd was ik een actieve, betrokken leerkracht.
Niet dat ik dat normaliter niet ben, maar ik geef toe dat ik heus wel eens een mailtje check en beantwoord wanneer de leerlingen zelfstandig werken.

Door mij bewust te zijn van het feit dat de kinderen niets te maken hebben met mijn privé emoties, was ik vandaag veel actiever en enthousiaster naar hen toe.

Alhoewel ik er alles aan zou willen doen, deze privé emoties nooit meer te hoeven voelen, het heeft mij op mijn werkgebied sterker gemaakt.

Over Susanne: 32 jaar, leerkracht groep 6 op de Dorus Rijkersschool in Amsterdam, woonachtig in deze prachtige stad, speelt gitaar, maakt graag foto’s, bezoekt concertjes in Paradiso en is graag met vrienden samen voor een wijntje en een goed gesprek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten