vrijdag 20 december 2013

Mama, ik moet spugen

Illustratie door Cécile Graat
Midden in de nacht, 1.00 uur, “mama, mama, ik moet spugen.” Ja hoor, het is weer eens zover. Het gekke, ik dacht er gisteren al aan toen ik naar bed ging. Ik wilde vandaag van alles doen met mijn dochter Lotte en had al zo’n idee dat Meike ziek zou worden. Geen idee waarom, want er waren geen enkele aanwijzingen voor geweest.

Maar goed, Meike lag met koorts in bed. Ik kon het emmertje niet vinden en dus spuugde ze een beetje op haar deken. Daarna, zoals altijd keurig in een emmertje. Ik had het de laatste keer natuurlijk ook niet moeten verplaatsen, want midden in de nacht weet je niet meer waar je het hebt gelaten. Een zetpil, een aai over de bol en een andere deken rijker, ging Meike weer slapen. Mama deed ook een poging. Een uurtje later kon ik er nog eens uit en om 5.00 uur weer. Om 7.30 uur opgestaan, Meike spuugt nog eens, maar heeft niets meer in haar maag. Hoofdpijn heeft ze ook. Dit heeft ze ook heel vaak en we vragen ons af waar het vandaan komt. Ze krijgt een nieuwe zetpil en slaapt weer verder.

Na Lotte uit bed te hebben gehaald en beneden een boterham te hebben gegeven bel ik school om Meike ziek te melden. De tweede keer, binnen twee weken. Hij zal het doorgeven, zegt de goede man aan de andere kant van de telefoon, nadat hij me ook nog heeft gevraagd in welke groep en bij welke juf Meike zit. Ik merk dat ik dit best vervelend vind en dat vond ik twee weken terug ook al.


Wanneer bij mij op school ouders bellen om hun zoon of dochter ziek te melden, weet ik waar deze leerling in de klas zit en welke leerkracht er die dag is. Tja, en dat is wellicht bij een grote school wel wat lastiger, zeker als het de jongste kleuters betreft. Maar wat ik ook altijd tegen ouders zeg is dat  ik hun zoon of dochter veel beterschap wens en hoop dat ze snel weer opknappen. Dit mis ik dan toch aan de twee telefoontjes die ik tot nu toe gepleegd heb. Het is misschien maar iets kleins, maar ik denk dat het wel getuigd van medeleven. Ik als ouder zou hier in ieder geval een fijner gevoel aan over houden, ook al wordt Meike er niet sneller beter van. 

Over Linda: getrouwd, moeder van 2 dochters, teamleider op een basisschool, lezen, koken&bakken, creatief met papier,  garen en stof, perfectionistisch, opgeruimd, georganiseerd, dol op afstreeplijstjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten