donderdag 2 januari 2014

Een baan in Duitsland?

Het positieve gevoel dat ik na het eerste gesprek had, heb ik nog steeds. Maar eerlijk is eerlijk, het is wel even anders dan hier in Nederland. Om te ervaren hoe het er aan toe gaat mocht ik een middag meedraaien.

De opvang vindt deels plaats in de school en deels in de eigen ruimte van het OGS.  Hier krijgen de kinderen na school een  eenvoudige warme maaltijd. De jongste als allereerste. De oudere kinderen gaan eerst onder begeleiding hun huiswerk maken.
Het eten vindt plaats in de keuken. Er is plek voor ongeveer 20 kinderen. Elk kind heeft een vaste plek aan tafel. Geen ruzie over wie waar zit en wie het eerste de stoel vast had!!!  Een kind wordt aangewezen als het hoofd van de tafel. Hij/zij zorgt ervoor dat het aan tafel  rustig en netjes verloopt. Het uitdelen van het eten gaat al net zo rustig. Als je naam wordt genoemd, kom je het bord halen. Het is opvallend hoe rustig het ook dan blijft. Geen geroep, geschreeuw. Natuurlijk wordt er verteld onder elkaar. Op het moment dat er iets medegedeeld moet worden tikt een begeleider eerst op een klein instrumentje. Hoelang staan we hier met een arm in lucht als teken dat het stil moet zijn? Zodra  iedereen het eten heeft worden de  handen vastgehouden en wenst men elkaar “smakelijk eten.” Ik sta er echt van te kijken hoe soepel en gedisciplineerd dit alles verloopt. Of is het de schijn die bedriegt?

Vervolgens mag ik mee naar een klaslokaal om daar te zien hoe het in zijn werk gaat met huiswerkbegeleiding. De kinderen verdelen zich over de tafeltjes, zodat ze allemaal ongestoord kunnen werken. Ook dit gaat in alle rust en stilte. Er wordt door iedereen gefluisterd als er iets gevraagd of uitgelegd wordt. Dit kan me wel bevallen. Heb ik toch nog voordeel met mijn ervaring als leerkracht en ik kan mijn Duits verder ophalen. Natuurlijk kijk ik ook naar de inrichting van het lokaal. Geen computers, overvolle kasten met boeken, vensterbanken volgestapeld met werkschriften. Geen muren die volhangen met allerlei posters. Een kind dat moeite heeft met een te veel aan prikkels, zou zich hier behoorlijk op zijn gemak voelen.  Daar staat wel tegenover dat elk kind een stevige tas heeft waar alle materiaal in zit.

Als het huiswerk klaar is zijn ze vrij om buiten of binnen te gaan spelen. De jongste kinderen worden eerder opgehaald en de oudste uiterlijk 16.30 uur. Wat een werktijden. Als ik vertel dat hier kinderen van 7.30 uur tot 18.30 uur op een opvang verblijven (indien nodig) zie ik alleen maar verbaasde gezichten.  

Ik moet deze hele middag op me in laten werken want het is wel weer wennen. Ik heb als vervangster de afgelopen 3,5 jaar eigenlijk niet anders gedaan dan op verschillende  locaties werken  en toch voel ik spanning. Ik voel me echt een vreemde eend in de bijt. Maar de wil is er wel van beide kanten. In Nederland loopt mijn contract nog en het is helaas niet mogelijk eerder te stoppen. Dat betekent dat ik pas per 1 januari 2014 kan beginnen. Is dit voor de nieuwe werkgever een probleem? Helaas wel want er is iemand uitgevallen en ze zitten echt krap wat betreft personeel. Ze moeten gaan overleggen.

Donderdag 28-11-2013 krijg ik een e-mail. Ja, ze gaan akkoord met 1 januari. Jammer dat het niet eerder kan maar ze willen me graag. En dat was ik wilde weten. 

Irmgard is getrouwd en moeder van 2 kinderen.  Ze was 8 jaar werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs en werkt nu als pedagogisch medewerkster in de kinderopvang in Duitsland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten