woensdag 30 april 2014

Meivakantie

Eindelijk is het dan zo ver, de meivakantie! Veel, zo niet alle kinderen, keken hier naar uit. Twee weken geen school! Bij de meeste kinderen op de BSO konden we ook echt goed merken dat ze echt aan vakantie toe waren. Luisteren ging steeds een beetje minder en het druk aanwezig zijn nam de afgelopen weken sterk toe. Lontjes werden steeds korter, net als de spanningsboog. De verveling sloeg toe, maar toch wist iedereen zich netjes te gedragen tot de laatste schooldag voor de vakantie.

Als ouder zit je dan: je kind twee weken thuis. Een hele hoop geregel, want je wilt ze ook geen twee weken volledig uitbesteden. Een aantal ouders neemt zelf een paar vrije dagen op, er kan weer bij opa en oma worden gelogeerd en, gelukkig voor mij, gaat er ook een groepje kinderen naar de vakantie-opvang. Kinderen hebben dan vakantie, maar dat geldt niet voor mij. Ik werk deze vakantie door. Maar voor degene die zelf de kinderen bezig moeten houden, volgen hier een paar leuke tips.

Schaapscheren
Zo rond deze tijd worden er op veel (kinder)boerderijen weer schapen geschoren. Schapen worden in de regel na ijsheiligen (11 t/m 15 mei) geschoren, omdat er dan geen nachtvorst meer zou moeten zijn. Toch wel lekker voor die schapen als het kwik boven nul blijft, wanneer je net je jasje hebt moeten afstaan. Voor de kinderen is het heel bijzonder om eens te zien hoe zo’n schaap geschoren wordt. Informeer daarom eens bij de plaatselijke kinderboerderij of zij ook een schaapscheerdersfeest of iets dergelijk organiseren. Of misschien is er wel een schapenboerderij in jouw omgeving die dit ook viert. Kortom, even rond googelen en je weet meer. Mocht je niet willen googelen: op “mijn” kinderboerderij (waar ik meer dan 10 jaar vrijwilliger ben geweest) wordt er op 7 mei een Schaap Scheer Feest gehouden. Meer info: www.mek-oosterhout.nl.

Picknicken
Wat het ook altijd goed doet, zeker nu het weer aangenamer is, is picknicken. Je kunt natuurlijk heel gemakkelijk broodjes smeren, maar je kunt het de kinderen ook zelf laten doen. Of nog leuker, iets lekkers maken voor bij de picknick. In ieder supermarkt huisblad staat rond deze tijd wel een aantal makkelijke en lekkere picknickrecepten. Op deze manier heb je meteen een dag-vullend programma: ’s ochtends iets lekkers maken en ’s  middags opeten. Zoek een leuke plek uit (in het park, bij een speeltuin, in het bos, aan een zandvlakte, in een boomgaard) en ga picknicken. Om het nog leuker te maken kun je er, bijvoorbeeld via een speurtocht, naar toe lopen of fietsen. Neem ook wat mee om daar mee te spelen, zoals een bal, emmertje met schepje of meer van zulk speelgoed. Tip: neem een fles water mee die je kunt gebruiken om handen en snoeten mee te wassen. En vergeet niet je afval in de vuilnisbak achter te laten of mee naar huis te nemen.

Oude gebouwen bezoeken
In de vakanties is het vaak mogelijk om bijvoorbeeld een kerktoren te beklimmen of een molen van binnen te bekijken. In beide gevallen is het uitzicht spectaculair. Misschien dat de historische uitleg niet alle kinderen trekt, maar de klim naar boven wel. Want wanneer mag je nu in een toren klimmen en uitkijken over stad en land? Dat is toch geweldig! Hoe weet je of er beklimmingen zijn? De plaatselijke VVV geeft meestal een regionaal krantje uit waarin allerlei tips staan vermeld. Zo’n krantje kun je bij een VVV halen, maar ook op toeristische plekken. En anders kan je ook de lokale media in de gaten houden voor aankondigingen (ook voor volgende vakanties).

Vervelen mag
Als je kinderen nou echt nergens zin in hebben, laat ze maar gerust zichzelf vervelen. Zolang ze er een ander niet mee vervelen door bijvoorbeeld broertje of zusje uit hun spel te halen of hen opzettelijk te storen. Vervelen is goed om het brein eens tot rust te laten komen in deze prikkelrijke wereld. Van vervelen ga je ook creatief denken. Verstop dus gerust de DS of spreek af dat ze er maar beperkt op mogen, ook al is het vakantie. Zet de tv niet aan voor bijvoorbeeld 16.00 uur. Laat kinderen maar ontdekken waar ze zich nu eigenlijk mee bezig kunnen houden zonder dat ze geëntertaind hoeven te worden.  De meeste ouders van nu zijn zo ook hun vakanties doorgekomen en ik geloof niet dat wij er slechter van zijn geworden.

Geniet van deze vakantie en als je zelf nog leuke tips hebt, laat het me weten.

Over Judith: Getrouwd, mama van Rembrandt (2010), pedagogisch medewerker op een BSO, kindvriendelijk, educatief, groen, duurzaam, inventief, biologisch, vegetarisch, creatief, diervriendelijk, linkshandig, Londonfan en soms een chaoot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten