donderdag 4 juni 2015

De laatste loodjes

''Ze hebben de zomer al in hun bol!''
 
De laatste weken van het schooljaar zijn ingegaan. Voor Regio Noord is het nog maar een klein maandje. Wij in Regio Zuid moeten er nog zes. Ook al zit er een verschil in van twee weken, voor het gevoel van de kinderen maakt het niet veel uit. Terug op school na de meivakantie betekent namelijk: de eerstvolgende vakantie is de grote vakantie! En dat merk ik aan de kinderen op mijn BSO. Ze hebben de zomer al in hun bol!

''Ze weten waar ze aan toe zijn. Wat niet betekent dat ze het toch blijven vragen…''

Nu het weer hopelijk ook wat meer gaat meewerken krijg ik vanaf heden standaard om 12 uur de vraag: “Gaan we buiten eten?”  en “Mogen we met zonder jas naar buiten?” Vraag 1 is altijd nee. Wij hebben er als buitenschoolse organisatie voor gekozen om altijd met de kinderen binnen te eten. We weten ook wel dat buiten eten heel erg leuk is, maar het is dan veel onrustiger, kinderen missen toch de structuur van even op elkaar wachten en gezamenlijk beginnen en kinderen eten slechter. Je hebt minder controle op of het echt opgaat. Vooral voor kleuters kan buiten heel indrukwekkend zijn. Daarom eten wij met goed weer gewoon binnen. Wel korten we, als het mogelijk is, de tijd om te eten in, zodat er extra speeltijd is om lekker buiten te zijn. En dit vinden de kinderen ook prima. Ze weten waar ze aan toe zijn. Wat niet betekent dat ze het niet blijven vragen…

De vraag “met zonder jas” is in de warme lente- en zomermaanden makkelijk te beantwoorden.  En anders hebben we nog de variant: “jas aan, rits mag los” als het toch echt een beetje te fris is. Soms worden er nog hele discussies gevoerd (bijvoorbeeld als ze willen gaan voetballen, want met de training lopen ze ook zonder jas en in korte broek), maar daar zijn we niet altijd gevoelig voor. 

 ''Sommige kinderen zijn wat prikkelbaarder, anderen hebben eigenlijk nergens zin in.''

’s Middags op de naschoolse opvang merken we “de laatste loodjes” van het schooljaar ook, maar dan in iets andere vorm. Sommige kinderen zijn wat prikkelbaarder, anderen hebben eigenlijk nergens zin in. Hangen maar een beetje op de zitkussens of pikken je stoel in om er rondjes mee te draaien. Maar ook zijn ze vaker op het speelplein te vinden dan in het lokaal, ook als het weer iets minder is. (Uiteraard volgt dan eerst een herhaling van de met zonder jas discussie van een paar uurtjes eerder.) Zelfs met die harde wind van afgelopen tijd waren de kinderen buiten op het plein te vinden. Heerlijk uitwaaien en ik denk ook wel dat ze dat nodig hebben. De laatste twee maanden van het schooljaar vragen veel van een kind: de laatste toetsen op school, nog wat extra of bijzondere activiteiten in de klas die leuk zijn, maar ook extra energie kosten, de avondvierdaagse die ook nog vaak in deze maanden gepland staat, soms nog een schoolreisje, afsluitingen van het sportseizoen, vaak met extra toernooitjes en wedstrijden, al die feestdagen tussen de vakanties en school door. Je zou er een vol hoofd van krijgen! Dan wil je wel even lekker uitwaaien buiten.

Vandaar dat wij het deze laatste weken op de BSO lekker rustig aan doen en kinderen de ruimte geven om gewoon even te niksen. Geen extra (in)spannende activiteiten, maar gewoon lekker spelen of hangen. Even bijtanken van school of voorbereiden op de sportactiviteit van later die dag. Nog even en dan EINDELIJK GROTE VAKANTIE.

Over Judith: Getrouwd, mama van Rembrandt (2010), pedagogisch medewerker op een BSO, kindvriendelijk, educatief, groen, duurzaam, inventief, biologisch, vegetarisch, creatief, diervriendelijk, linkshandig, Londonfan en soms een chaoot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten