woensdag 17 juni 2015

Pesten, treiteren, jennen, plagen

''Een klein, vaak onschuldig lijkend, grapje kan grote gevolgen hebben.''

Iedereen heeft in zijn omgeving weleens te maken gehad met pesten. Misschien was je zelf wel een pester of ken je iemand die gepest werd. Pesten begint meestal klein, beetje plagen en jennen. Een
klein, vaak onschuldig lijkend, grapje kan grote gevolgen hebben. Als pester voel je je misschien wel stoer, voel je je misschien wel beter over jezelf, overzie je de gevolgen niet of zie je misschien het hele probleem niet. Je hebt misschien niet door wat je teweeg brengt bij de ander.''Zal de pester zich op den duur eenzaam gaan voelen? Of zal hij gemener worden?''

Ja en hoe moet je je dan wel niet voelen als je gepest wordt? Eenzaam, steeds minder zelfvertrouwen, de lol niet meer kunnen inzien van dingen, angstig? Op langere termijn denk ik dat pesten voor beide partijen gevolgen heeft. Krijgt de pester spijt? Of weet hij niet hoe hij zijn gedrag om kan buigen? Zal iedereen hem onvoorwaardelijk blijven steunen als het pesten lang aanhoudt? Zal de pester zich op den duur eenzaam gaan voelen? Of zal hij gemener worden? Zal degene die gepest wordt zijn zelfvertrouwen terug vinden? Angstig blijven in groepen? Zich eenzaam blijven voelen? Of juist terug vechten?

''Zien wij als volwassenen wat er in een kind omgaat als het pest of gepest wordt?''

Dit alles is natuurlijk gissen. Maar hoe gaan wij als volwassenen in het dagelijks leven om met pesten? Wat doe je als een kind van 4 aan tafel zit en in het openbaar de schoenen van zijn klasgenoot bekijkt en hardop zegt dat ze heel lelijk zijn? Wat doe je als je ziet dat een kind niet meer mee mag spelen, omdat hij in zijn broek plast? Waar ligt de grens? Wanneer valt het onder de noemer pesten?  Pesten wordt pesten genoemd als het psychische of lichamelijke schade toebrengt bij de ander. Maar is het dan niet te laat? Zien wij als volwassenen wat er in een kind omgaat als het pest of gepest wordt? Misschien reageert het kind wel stoer terug en denken wij dat hij van zich afbijt. Misschien zien wij het verdriet van het kind niet. Misschien zien we niet waarom iemand pest? Misschien zien we het uiteindelijk veel te laat. We kennen allen de verhalen uit de media waar in het ergste geval mensen zich van het leven beroven. Ik kan ook geen advies geven rondom pesten. Dat laat ik aan professionals over. Open maar een zoekmachine op internet en typ het woord 'pesten' maar eens in. Genoeg adviezen volgen. Kijk wat voor jou bruikbaar is. Lees eens verhalen van ervaringsdeskundige. Besteed er in ieder geval aandacht aan als opvoeder.

Hellen is één van de studenten van de eerste lichting die is afgestudeerd als PMK'er (Pedagogisch Management Kinderopvang). Ze is een jonge, creatieve manager, die altijd op zoek is naar verbinding en vernieuwing. Ze heeft dan ook een frisse kijk op de kinderopvang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten